Titel

Zee Event 2010 

organisatie St. Metropolis
locatie Kantoorvilla Roeleveld-Sikkes Architects, Alexanderstraat 1, 2514 JL  Den Haag
datum 10 novemember 2010
tijden 11:30 - 16:30

omschrijving

TOELICHTING 2010    

Workshop Olympisch Water

Ir. Bert Jacobs (Adjunct Directeur Beleid, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, gemeente Den Haag), ir. Gielijn Blom (Beleidsmedewerker Stedenbouw gemeente Den Haag) en ir. Vivan Bongers (Beleidsmedewerker Stedenbouw gemeente Den Haag)

De Noordzee voor de kust van Den Haag heeft sinds kort de status Olympisch water. Dat betekent dat alle Nederlandse olympische zeezeilers in Scheveningen trainen. Bij de kandidaatstelling van Nederland voor de Olympische Spelen wil Den Haag alle Zeil- en Beachsporten hosten. Welke (duurzame) kansen biedt dit voor Den Haag en de kust? Daarover gaan Bert Jacobs, Gielijn Blom en Vivan Bongers met u in gesprek.


Workshop

Ir. Dick Sikkes (directeur Roeleveld-Sickes Architects, Den Haag)

Dick Sikkes (1949), afgestudeerd in 1978 aan de Technische Universiteit Delft met als afstudeerrichting architectuur, is algemeen directeur van het bureau. Het architectenbureau RS | Roeleveld-Sikkes Architects is inmiddels uitgegroeid tot een bureau met circa 45 medewerkers, waarvan vijf directieleden. Sinds 2002 is Dick Sikkes tevens directeur van Roeleveld-Sikkes Architects in Budapest, Hongarije.

De afgelopen jaren is gewerkt aan vele woningbouwprojecten en utilitaire werken, zowel in oude binnensteden als in uitbreidingswijken in geheel Nederland. Het bureau heeft een naam opgebouwd door de zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing van projecten, waarbij naast de vormgeving van de projecten, het gebruik van de mens en de omgeving centraal staat.


Workshop Duurzame Ontwikkeling van Kustlocaties

Ir. Ineke Hulshof (directeur Hulshof Architecten, Delft) 

In deze workshop wordt bekeken hoe Haagse kustlocaties op een andere, duurzame manier kunnen worden ontwikkeld. De stagnatie in de bouw dwingt ons om andere vormen van ontwikkelen te creëren. Hoe zien het proces en de randvoorwaarden eruit als je slim met bouwgroepen en zelfontwikkelen aan de slag wilt? 

Ineke Hulshof is architect en oprichter/directeur van Hulshof Architecten te Delft, een op innovatie en duurzaamheid gericht bureau met een veelzijdige ontwerppraktijk. Zij won de Innovatieprijs 2009 voor het Wallisblok (De Dichterlijke Vrijheid) in Rotterdam en de Stimuleringsprijs De Gouden Vondst 2010. 

Zij publiceert regelmatig over haar vakgebied en is betrokken bij tal van maatschappelijke initiatieven op het gebied van stedenbouw en architectuur. Zij was onder meer medeoprichter van het Techniek Ontmoetingspunt in Delft; dat beoogt cultuur, wetenschap en techniek toegankelijk te maken voor een breder publiek.


Workshop Van grondpositie naar concept, van bedrijventerrein naar duurzaam werkmilieu

Drs. Jeanet van Antwerpen (partner-bestuurder Inbo, Woudenberg)

Jeanet van Antwerpen vindt het hoog tijd dat we met een vrije blik en meer creativiteit naar bestaande en nieuwe bedrijventerreinen kijken. En hoe maken we daar duurzame werkmilieus van? Tussentijd, transformatie, toekomstwaarde, ruimtelijke kwaliteit, synergie, werkcultuur; allemaal begrippen die hierbij een rol spelen, maar hoe maken we dit werkbare begrippen die tot resultaat leiden?

Jeanet van Antwerpen (1967) is sinds 1998 adviseur bij Inbo. Vanaf 2002 is zij partner-adviseur. Sinds 1 mei 2009 is zij werkzaam als partner-bestuurder van Inbo. Ze is afgestudeerd in Economische Geografie, Universiteit Utrecht, 1991. Van 2001 tot 2006 was ze fellow bij Amsterdam School of Real Estate, vakgebied kantorenmarkt. Sinds 2009 is ze voorzitter van de adviesgroep Dutch Green Building Council, voor het label duurzame gebiedsontwikkeling. Ze is genomineerd voor 'Bedrijventerrein, beste man/vrouw 2010' op voorspraak van demissionair VROM-Minister Tineke Huizinga


Workshop Transformatie Den Haag in Eco City aan Zee

Paul Klaui (mediakunstenaar, Den Haag)

Het thema dat we in deze workshop gaan onderzoeken is hoe Den Haag een Eco City aan Zee kan worden.

We gaan werken met visualisaties van mogelijkheden, plannen bedenken over ecologische mogelijkheden en de waarde ervan. Als voorbeelden neem ik de eerste grondboringen voor warm water uit de aarde. En een project in het Zuiderpark; een Ecologische boerderij met permacultuur. Verder projecten om oude huizen te voorzien van betere isolatie, gebaseerd op leemstucwerk.

Paul Klaui is conceptueel- en mediakunstenaar. In de jaren zeventig heeft hij de Vrije Academie in Den Haag bezocht waardoor hij sterk is beïnvloed; hij was onder meer leerling van de filmer Frans Zwartjes. Hij houdt zich bezig met verschillende kunstvormen zoals klanksculpturen, film, video en fotografie. Na een carrière als natuurgeneeskundig therapeut is hij zich weer in de kunst gaan verdiepen. Met installaties en multimediaperformances heeft hij veelvuldig opgetreden in binnen- en buitenland. Daarnaast zijn zijn video's op lokale en internationale festivals vertoond. Voor het tijdschrift BRES heeft hij een tiental artikelen geschreven en voor uitgeverij Synthese schreef hij een filosofisch boek; Aldoende Wijs.


Workshop KJ SQUARE als ECO SQUARE

Ir. Rico Zweers (hoofd conceptontwikkeling IPMMC Vastgoed, Utrecht)

Nu de M van Koolhaas niet op het Koningin Julianaplein wordt gerealiseerd, is het tijd voor herbezinning. Het entreeplein van de stad, de poort naar het Malieveld, Binnenhof en Koninginnenach wordt een ECOCITY plein! Dé uitgelezen plek om, bovenop het openbaar vervoersknooppunt Den Haag CS en het einde van de A12, een showcase van ecologisch denken, verblijven en genieten te maken.

De vraag is uiteraard, hoe gaan we dat doen? Geen geitenwollensokkentapijt, maar een hypermoderne invulling; die 24 uur per dag leeft, waar cultuur samensmelt met nieuwe media, waar energie wordt opgewekt en dit permanent wordt getoond. Kunnen we het Haagse Bos en Malieveld inzetten als buffers voor de binnenstad, nog meer dan ze nu al zijn? Als waterwingebied, opslag van regenwater of zelfs voor productie van voedsel?

Natuurlijk komen ook praktische vragen aan bod. Wat doen we met de fietsen en andere verkeersstromen? Gaan we de grond in of blijven we op maaiveld? Hoe tijdelijk is het, komt er ooit nog een gebouw op deze plek? Het SOHO effect op de kop. Niet op de Binckhorst wordt ingezet, maar op het KJ plein. Een echte verblijfsplek, één die de lange termijn duurzaamheid adresseert en Den Haag op de kaart zet... KJ SQUARE als ECO SQUARE!

Rico Zweers (1972) is sinds 2005 conceptontwikkelaar bij IPMMC Vastgoed (onderdeel van BAM NV) en is vanaf 2007 hoofd van de afdeling Concepts. Samen met zijn team werkt hij voornamelijk aan de conceptontwikkeling van binnenstedelijke projecten en commercieel vastgoed; onder meer aan centrumplannen in Utrecht en Den Haag, winkelcentrumrenovatie in Apeldoorn en renovatie Marriott Courtyard Amsterdam-Airport. De concepten zijn een mix van duurzame ambitie, strategische visie, een realistisch financiële kijk en prachtig design.

Zijn inspiratie haalt Rico uit de vele reizen die hij wereldwijd maakt; in de laatste jaren o.a. Lucerne, Lyon, Munich, Singapore, Dubai en Abu Dhabi. ‘Teamspeler, visionair, ervaring, conceptueel denken, creatief en nieuwe media’ kenmerken hem.


Culinair - Brunch

Tijdens de brunch wordt Scheveninger' Best soep geserveerd; soep met het beste uit de Noordzee. 

Culinaire Zeeverkenning 

Tijdens de culinaire zeeverkenning gaan we genieten van heerlijke wijn en zeeamuses in horecagelegenheden op de Denneweg, Lange Voorhout en Willemspark. Ook brengen we een bezoek aan Stroom Den Haag.


Stroom Den Haag

Drs. Francien van Westrenen (programmamaker architectuur)

Francien van Westrenen vertelt tijdens ons bezoek iets over de stadsgidsen aan de hand van de Foodprint stadsgids over de culinaire identiteit van de stad en de binnenkort te verschijnen Scheveningengids SCH Forever.

Stroom Den Haag, in 1989 opgericht als onafhankelijke stichting, is een kunst- en architectuurcentrum met een breed scala aan activiteiten. Het programma richt zich vanuit beeldende kunst, architectuur en stedenbouw op de stedelijke omgeving. Stroom organiseert tentoonstellingen, projecten, lezingen, workshops en excursies. Ze initieert onderzoek en debatten om kennisoverdracht en ideeontwikkeling van kunst, architectuur en aanverwante disciplines te stimuleren. Een van de manieren waarop dat gebeurt zijn de stadsgidsen die de stad vanuit een bepaald thema beschrijven en ontsluiten.

Francien van Westrenen (Rotterdam, 1975) werkt als programmamaker architectuur bij Stroom Den Haag. Ze rondde in 2002 haar studie kunst- en cultuurwetenschappen af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met een onderzoek naar de toekomst van het museum. Voordat ze in 2007 bij Stroom ging werken, werkte ze onder meer bij Bureau Venhuizen aan culturele projecten in de ruimtelijke ordening. Ze publiceert regelmatig en werkt momenteel samen met Hans Venhuizen aan het boek Game Urbanism, dat in het najaar van 2010 verschijnt

meer info

www.stichtingmetropolis.nl

 2010-11-10_zee_event_2010