Crocs: succesverhaal aan de Scheveningse Haven

Scheveningen - Bijna ademloos hingen maandagavond 26 mei in eetcafé De Albatros de ondernemers aan de lippen van de spreker van deze avond: Dick Wijsman, de Managing Director van Crocs in Europa. De man die het merk Crocs naar Nederland haalde en het hoofdkantoor van de producent van eigenzinnige schoenen vestigde op de Dr. Lelykade aan de Scheveningse haven.
bijeenkomst mei
De ondernemers hingen aan de lippen van Dick Wijsman. Foto: PR

door Dick van der Toorn
De Ondernemers Sociëteit Scheveningen (OSS) was verheugd om op de maandelijkse netwerkbijeenkomst, voor oude(re) en jonge(re) Scheveningse ondernemers, te kunnen laten zien hoe belangrijk relaties zijn en te leren van het succes van collega-ondernemers.

Dick Wijsman mag gerust een man met visie genoemd worden. Met een omzet van circa 847 miljoen, een verkoop wereldwijd van meer dan 40 miljoen paar Crocs, 150 verschillende soorten schoeisel, de vijfde plaats op de wereldranglijst als schoenenleverancier, 60.000 m2 opslagruimte in Rotterdam, het hoofdkantoor in Colorado (Amerika), verkoop in 90 landen, en dat alles in vijf jaar, mag gezegd worden ‘met praatjes vul je wel gaatjes’. Crocs is namelijk het bekende schoeisel met gaatjes, gemaakt van foam.
Jammer dat op deze avond geen gemeenteraadsleden of wethouders aanwezig waren. Juist op de netwerkavonden kan worden gehoord wat bij de ondernemers op Scheveningen leeft. De strandtentexploitanten die nog steeds vechten voor een permanente standplaats. De winkeliers in de Badhuisstraat en Keizerstraat die vechten tegen leegstand van de winkels. En jongere ondernemers met een idee, die vechten voor een startkapitaal. Wonen, werken en leven op Scheveningen, maar vooral woon- en winkelruimte voor jonge(re) ondernemers is hard nodig. Een uitdaging voor de gemeente Den Haag, voor risicokapitaalverschaffers (banken), maar vooral voor scholen en opleidingen. Een praktijkgerichte opleiding, zoals de vroegere middenstandsopleiding met een middenstandsdiploma, bestaat helaas niet meer.