Scheveningen-dorp Pleinen Festival 2010

Op 25 september 2010 is het zover: het 1e Scheveningen-dorp Pleinen Festival! staat op deze dag volledig in het teken van podiumkunstenaars uit stadsdeel Scheveningen. Op vijf verschillende podia zal het bruisen van creativiteit en culturele inspiratie in de vorm van dans, muziek en nog veel meer!

Alle locaties hebben een eigen thema, op het kaartje staat aangegeven waar de verschillende pleinen zich bevinden. Het binnenplein podium bij YMCA muziekcentrum Keizerstraat 58 (1) is het open podium, hier is een grote diversiteit aan optredens. Op het Prins Willemplein (2) komt het feestelijke Poppodium. Het Scheveningseplein (3) staat in het teken van de kinderkunsten. Verschillende soorten danskunsten zullen te zien zijn op het podium van het Maerten Suyckerplein (4). Op het Neptunusplein (5) podium kunt u genieten van klassieke muziek in verschillende samenstellingen, zowel een groot koor als duo en solo optredens zijn te beluisteren. Vele jonge beroepsmusici zullen hier spelen waarbij een aantal gebruik zullen maken van de mooie vleugel die door pianohandel de Liefde ter beschikking wordt gesteld.

Bij de omliggende horeca gelegenheden kunt u terecht voor een hapje en een drankje, dus meer dan genoeg redenen om het Pleinen Festival te bezoeken!

Stichting Centrum Scheveningen-dorp heeft zich de afgelopen tijd samen met YMCA Muziekcentrum en Spectrum productions volledig ingezet voor de organisatie van dit bijzondere festival. “Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt in Scheveningen. Op dit moment zijn we ook aan het onderzoeken of het mogelijk is om 2x per jaar een pleinenactiviteit te organiseren in het kader van kunst en cultuur” vertelt Wendy Gieben van Spectrum productions. “We vinden het erg belangrijk om de saamhorigheid en betrokkenheid in dit stadsdeel te versterken, Scheveningen heeft samen met haar inwoners zoveel te bieden!” vult Mariska van den Berg van Stichting Centrum Scheveningen-dorp aan.

 Het definitieve programma zal medio september op de site van YMCA http://www.ymcamuziekcentrum.nl/ geplaatst worden, houd ook de kranten en de website http://www.centrum-scheveningen-dorp.nl/ in de gaten voor meer informatie. Het Pleinen Festival is gratis toegankelijk, alcoholvrij en mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers en de sponsoring van locale ondernemers, fonds 1818 en de gemeente Den Haag.

2010-09-25_scheveningen-dorp_pleinenfestival_2010

 

Benaming van de pleinen tijdens Pleinen festival  

SCHEVENINGEN -Naar aanleiding van de aankondiging van het Scheveningse Pleinen festival op 25 september ontvingen we veel enthousiaste reacties van onze lezers. Er waren echter wel vragen over de locatie en de benaming van de verschillende pleinen, daarom nog wat extra toelichting.

De Keizerstraat (1) is al sinds 1500 het historisch winkelhart van Scheveningen, uiteraard een zeer bekende straat voor de Scheveningers. Tijdens het Pleinen festival is het open podium te vinden op nummer 58 bij de YMCA.  Dit binnenpodium biedt plaats aan een grote diversiteit aan optredens.

Het Prins Willemplein (2) waar het poppodium zal komen, ligt aan de Jurriaan Kokstraat. Dit plein is vernoemd naar Willem, prins van Oranje tussen 1772 en 1840, de latere koning Willem I. Deze inspirerende omgeving zal het decor zijn voor het feestelijke poppodium waar om 12.00 uur de opening van het festival plaats zal vinden.

“Wat is Scheveningen zonder Schevenings plein?!” Speciaal voor dit festival is deze nieuwe benaming in het leven geroepen. Op het Scheveningseplein (3) wordt het kinderpodium geplaatst: tussen de bibliotheek en de Franse School aan de Scheveningseweg, vroeger de Zeestraet genaamd. Het plein ligt voor de deur van het Nico's toverlantaarn museum die ook op 25 september geopend zal zijn.

De meeste lezers stelden vragen over het Maerten Suyckerplein (4) waar tijdens het festival verschillende danskunsten te zien zullen zijn. Op deze plek was vroeger het Slop van Maerten Suycker, een grote doodlopende poort met daarin kleine huisjes. Deze slop werd begrensd door de Badhuisstraat, de Haringkade en de Stuurmanstraat. Op de plek van de slop staat nu de nieuwbouw van In-Tensions Healthclub Scheveningen en de daarboven gelegen woningen. Maerten Suycker was de bijnaam van M. Knoester, de regent van het weeshuis in de Duinstraat. Het slop werd ook wel het Suikerstraatje genoemd.

Neptunus, de Romeinse mythologische god van het water en de zee, kan natuurlijk niet ontbreken in Scheveningen. Samen met klassieke musici zal hij schitteren op het podium aan het Neptunusplein (5), voor het Schevenings museum: Muzee.

De verschillende culturele podia vormen op deze manier een lint door het stadsdeel scheveningen. De Boulevardtrein zal gedurende de dag gratis rondrijden en een verbinding leggen tussen de podia. Op vijf verschillende podia zal het bruisen van creativiteit en culturele inspiratie in de vorm van dans, muziek en nog veel meer! Stichting

Centrum Scheveningen-dorp, Spectrum productions en YMCA Scheveningen nodigt iedereen van harte uit om het bruisende Pleinen festival gratis te bezoeken op 25 september van 12.00 uur tot 17.00 uur.